W czasie Bożego Narodzenia praktykuje się różne tradycje, a jedną z najważniejszych jest łamanie się opłatkiem przy wigilijnej kolacji. Tradycja ta zakorzeniona została głęboko nie tylko w naszym kraju, ale też kilku innych, przykładowo takich jak Włochy, Czechy czy Słowacja.
Według historycznych informacji oplatki pojawiły się już w pierwszym okresie epoki chrześcijaństwa, ten cienki, biały chlebek miał bowiem bardzo dużą symbolikę jako komunia duchowa. Z czasem zaczęto go zabierać dla domowników, jacy z różnych powodów nie mogli brać udziału w nabożeństwie, żeby pojawić się ostatecznie również w czasie Wigilii.
Sama produkcja opłatków wcale nie jest skomplikowana, ponieważ wykonuje się je jedynie z dwóch składników, czyli mąki i wody. Trzeba z nich zrobić gęstą masę, która następnie zostaje prasowana i pieczona przez dwie minuty w gorącym piecu. Opłatki na święta najczęściej dostępne są w białym kolorze, lecz dla zwierząt można też nabyć kolorowe, przeważnie mają one także jakiś wytłoczony motyw.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze
Prześlij komentarz